Ander werk van Karlijn Stoffels

Boeken

ZuiderzeeballadeZuiderzeeballade Mijn eerste roman en daarmee mijn eerste boek voor volwassenen, van maart 2011. Het heeft een eigen pagina. De tekst hieronder staat op de omslag:

Wanneer Mati's moeder in een verpleeghuis belandt, ruimt Mati haar huizen leeg: huizen waar de troep zich kamerhoog heeft voortgeplant en waarin ieder voorwerp - de pianokruk, het emaillen pannetje - haar terugvoert naar haar eigen, onveilige, jeugd en haar voorgeschiedenis. Die wordt door Karlijn Stoffels opgeroepen in een prachtig mozaïek van verhalen. Over de overgrootmoeder, geboren uit een zoete geheime liefde. Over de grootvader die als advocaat in de oorlog Portugese joden redde. En natuurlijk over de moeder, wier gekte man en kinderen radeloos maakt maar die uiteindelijk schittert in een ontroerend portret. En steeds wordt er gezongen: kinderversjes en smartlappen, droevige Jiddisje liedjes die van ver komen en die bijna niemand verstaat.

Froschfürst

Basisschool bedankt!Froschfürst. September 2010 verschenen bij Edition Wasser in Turm. Twaalf bladzijden tekst en evenveel tekeningen van Hanneke van der Hoeven, die ook de Stoffeltjes voor mijn site maakt. Met de hand gezeefdrukt, in zes kleuren. Het is het elfde deel in een serie die de Berlijnse kunstenaar Cornelius Brändele met collega's maakt over de kikkerkoning. 5 december 2010 wordt de Nederlandse uitgave gepresenteerd op de Beurs van kleine uitgevers in Paradiso in Amsterdam.

Basisschool bedankt! Begin 2009 een nieuwe druk, nu ook verkrijgbaar bij de boekhandel. Daarom nu een (kleine) eigen pagina. Afscheidsboek voor schoolverlaters. Leerkrachten en ouderraden geven hun leerlingen graag een herinnering aan die goeie ouwe basisschool. Het is een verhaal vol humor. Een herkenbaar verhaal ook omdat de hoofdrolspelers net als de lezers op het punt staan de basisschool te verlaten. Basisschool bedankt is een boek van uitgeverij Ger Guijs. De eerste druk verscheen in 2006.


Verhalen
Paramaribo, opgenomen in Zomer in je kop, jeugdvakantieboek met verhalen van Nederlandse en Vlaamse schrijvers, Querido 2003. Diana heeft haar vader drie jaar niet gezien en gaat in de zomervakantie bij hem op bezoek, in Suriname.
Wis en Ramin, naar een oud Perzisch verhaal. Opgenomen in Heel lang geleden, lievelingssprookjes van bekende Vlaamse en Nederlandse schrijvers, najaar 2002 uitgegeven bij Lannoo, met illustraties van Sabien Clement. ISBN 90-209-4896-2, 176 pagina's.

Vertalingen
(uit het Frans)
De generaal van het dode leger, door Ismail Kadare, oorspronkelijk Pegasus, 1972. Heruitgave (door auteur bijgewerkte tekst), Van Gennep 1998, in samenwerking met Henne van der Kooy.
De Regentrommen, oorspronkelijk Pegasus, 1974. Heruitgave (door auteur bijgewerkte tekst), Van Gennep 1995, in samenwerking met Henne van der Kooy.
Hoe ik mijn vader redde, door Chris Donner, Querido 1999. (jeugdboek)
De kwestie Leo, door Christophe Honoré, Querido, 2001. (jeugdboek)

Hoorspelen
T ussen 1986 en 1996 een twaalftal hoorspelen, nog te beluisteren via de Blindenbibliotheek.
Jouw Sporen in de Sneeuw, KRO/BRT 1986. Over de liefde van twee vosjes, waarvan het ene is ontsnapt uit een vossenfarm. Regie Flor Stein, met o.a. Jo de Meyere. Muziek door Henk Stoffels.
Rollend Materieel. BRT. Met o.a. Sjef Burms. Muziek en liedjes door Henk Stoffels.
De bunkerbouwer. NOS. Over verzet en vergeving. Was opa fout in de oorlog? Met o.a. Wim Kouwenhoven.
Moord op de Maliebaan. Detective. Vijf detective-hoorspelen met de Utrechtse inspecteur Simone Verlaat. KRO.
Mevrouw van Dam begint opnieuw. Na een slecht leven krijgt mevrouw van Dam een herkansing. Ze begint weer helemaal opnieuw, in de buik van haar moeder. KRO.
Wat de Bever schreef. TROS. Regie: Marlies Cordia. Sartre en Beauvoir zijn in het hiernamaals en proberen tevergeefs de uitgave tegen te houden van de brieven van Beauvoir aan Sartre, waar nogal wat scandaleuze dingen in staan. Muziek door Henk Stoffels.
Beckett en Jacoba. Over de vriendschap tussen Beckett en Jacoba van Velde. Regie Marlies Cordia. Met o.a. Sam Bogaerts en Arthur Japin.

Toneel
Simone, my love. Uitg. VINK. Over de liefde tussen Simone de Beauvoir en Nelson Algren (schrijver van The man with the Golden Arm, verfilmd met Frank Sinatra.) Eenakter. Tweede prijs amateurtoneelschrijffestival. Wordt gespeeld door o.a. studentengroepen.
Moord in de Nonnerie. 'Moorddiner,' ofwel Live Murder. Honderd voorstellingen in de Nonnerie in Maarssen.
Beckett en Jacoba. Gespeeld door Toetssteen, genomineerd voor theaterfestival. Regie Ger Beukenkamp en Rud Perree. Met o.a. Frank Klijn en Janad Adolfsen
Trow Oso in de Nes
. Cosmic/Toetssteen. Geschreven met Thea Doelwijt, Jenny Mijnhijmer, Hans van Hechten. Regie: Hans van Hechten. Met o.a. Hedy Wiegner, Michael van Hetten, Perla Thissen, Eric Kollen. De bruiloft van een Surinaamse jongen met een Nederlands meisje. Diner-theater.
Treef. Geschreven met Michael van Hetten. Eenakter in 'Hollandse Nieuwe.' Cosmic. Een joods-Surinaams meisje wordt verliefd op een creoolse jongen.
Wis en Ramin. (De ontvoerde prinses) Jeugdtoneel. Naar een Perzisch verhaal uit de tijd van Zoroaster. Voor ongeveer twaalf jongens en meisjes. Leeftijd 10-14 jaar. Met steun van het Amsterdams Fonds voor de kunst. 1995 geschreven, 2002 uitgegeven bij toneeluitgeverij Vink.