Nieuws over Karlijn Stoffels

natuurverdrietDecember 2019 - cd natuurverdriet Caspar Janssen heeft in de Volkskrant een serie artikelen geschreven, waarin hij zijn voettocht door Nederland beschrijft. Alles komt langs, raaigras, intensieve veeteelt, maar ook vogeltjes en insecten en mooie plannen voor natuurbehoud. De ruim driehonderd artikelen hebben mij ge´nspireerd tot het schrijven van een liederencyclus. Het zijn elf liedjes, waaronder rugstreeppad, de NAM in Groningen, de gehakkelde aurelia.
De cd heeft nu een korte eigen pagina.
De cyclus is 27 november uitgevoerd in Pakhuis de Zwijger bij de presentatie van Caspar Janssens boek Caspar loopt (Atlas Contact)
De liedjes zijn op muziek gezet door Kees Post en worden uitgevoerd door Josje Kerkhoven, zang, Ephraim Feves, viool en Kees Post, toetsen en zang.
Je kunt de cd bestellen per mail, klik hier
Ook een optreden kan geregeld worden, bijvoorbeeld bij een congres over natuurbehoud.

 

 

 

 

De VrekMaart 2015 - Deze week, op maandag, ben ik begonnen als Schoolschrijver op de Holendrechtschool in Amsterdam. De opening werd verricht door Maikel van Hetten, die de vrek speelt in De Vrek De foto rechts is van dat toneelstuk. We hebben een stukje uit De Vrek gespeeld, en een liedje gezongen. Het was een vrolijke boel. En wat een leuke school! Nu moet ik een hele week wachten, voordat ik weer mag.

Oktober 2014 - Dwars door de storm, dat ik samen met Martine Letterie heb geschreven, is een van de vijf fictiewerken die zijn genomineerd als beste Groninger boek 2014. De shortlist vind je hier.

portret door Jos HuikeshovenMaart 2014 - Wim Rosema heeft een schilderij gemaakt, van mij terwijl ik een huis in mijn handen houd. Achter alle ramen is een omslag van een van mijn boeken te zien. Hier rechts zie je het (verkleind natuurlijk...)

21 maart 2014 - Mijn nieuwste boek is uit, nou ja, niet alleen het mijne. Ik heb het samen met Martine Letterie geschreven en het heet Dwars door de storm. Het gaat over de Ambonezen die in de jaren vijftig uit IndonesiŰ naar Nederland werden verscheept, bijvoorbeeld naar Oost-Groningen, over de mensen die daar al woonden en over kinderen die meer willen bereiken dan hun ouders goed voor ze vinden. Net als mijn andere boeken heeft het een eigen pagina op deze site, daar kun je er veel meer over lezen. Vandaag (21 maart dus) is het gepresenteerd in het Indisch Herinneringscentrum in Bronbeek bij Arnhem.

Schoolschrijvers 2014Januari 2014 - Dit voorjaar ben ik schoolschrijver. Dat is iemand (een kinderboekenschrijver) die leest en schrijft met de kinderen van een school, en dat een hele tijd lang. Ik ga werken op basisschool Overhoeks in Amsterdam-Noord. Ik heb er zin in! Op de site van De Schoolschrijver kun je er meer over te weten komen, en op de foto zie je mij (vooraan in het midden) en mijn collega's die meedoen. 
 
 
 
 
 
 
 

September 2012 - Vanaf 4 oktober geef ik een cursus levensverhalen schrijven in Huize Lydia. Aanmelden: karlijn@karlijnstoffels.com

Juni 2012 - Op Loket aangepast lezen en bijvoorbeeld via de OBA is Zuiderzeeballade nu te krijgen als luisterboek. Gratis voor slechtzienden, geschikt voor daisy rom en met echte muziek! (niet verkrijgbaar via de gewone winkelkanalen)

Januari 2012 - In Aken (Duitsland) wordt een programma gemaakt over Mosje en Reizele. De organisator vroeg of ik ook iets met muziek wilde doen. Henk Stoffels heeft 10 liedjes van Gebirtig gearrangeerd voor zang, gitaar, accordeon en klarinet. Die zullen uitgevoerd worden in samenhang met teksten uit het boek, gelezen door Sjef van der Linden, Duits acteur. 1 tot en met 5 februari in de Barockfabrik in Aken, klik hier voor een overzicht van het programma.

WegwezenJuni 2011 - Wegwezen! is het nieuwe vakantieboek van Querido. Het zit vol verhalen van bijvoorbeeld Imme Dros, Martha Heesen, Guus Kuijer, Joke van Leeuwen, Benny Lindelauf en Francine Oomen en ook van mij. Mijn bijdrage heet Golven, en die gaat over Yoessef in Ouazarzate en ook over bijen.

Mosje en Reizele Maart 2011 - Van Mosje en Reizele is de 5e druk verschenen, met een nieuwe omslag. Hier rechts nog eens de eerste, van Peter van Poppel uit 1996.

 

 

  

In Berlijn, met HannekeSeptember 2010 -Ik ben op het Literaturfestival in Berlijn geweest, van 19 tot 23 september. Ik heb daar workshops gegeven en lezingen, en meegedaan aan een forum met onder andere Shaun Tan, schrijver van De aankomst (The Immigrants, Querido). 22 september was ik bij de presentatie van Froschfürst, verschenen bij Edition Wasser in Turm. Twaalf bladzijden tekst van mij en evenveel tekeningen van Hanneke van der Hoeven, die ook de Stoffeltjes voor mijn site maakt. Op de foto zit Hanneke links van me. 5 december 2010 wordt de Nederlandse uitgave gepresenteerd op de Beurs van kleine uitgevers in Paradiso in Amsterdam.

Maart 2010 - De kinderen van de Brede School Bibliotheek in Hoorn hebben filmpjes gemaakt, waarin ze hun favoriete boeken uit 2009 promoten ter gelegenheid van de Kinderjury 2010. Van De ontvoerde prins is ook een filmpje gemaakt, het staat op Youtube: Marleen vertelt over 'De ontvoerde prins'.

portret door Jos HuikeshovenMaart 2010 - De nieuwe Nationale Schrijversgalerij in het eveneeens vernieuwde Letterkundig Museum in Den Haag is af. Het portret dat Jos Huikeshoven van mij heeft gemaakt, hangt in het deel Sta-Tie, helemaal waar het hoort. Bij het museum is nu ook een catalogus met alle portretten verkrijgbaar.

In juli 2009 ben ik in Chicago geweest voor de presentatie en promotie van Heartsinger, de Engelse vertaling van Koningsdochter, zeemanslief.

Januari 2009 - Heartsinger is de Engelse titel geworden voor Koningsdochter, zeemanslief. De (Amerikaanse) uitgever is Arthur A. Levine Books, de vertaling is van Laura Watkinson. Het is voor het eerst dat een van mijn boeken de oceaan overgaat! Op de Engelse site heeft Heartsinger nu een eigen pagina.

Januari 2009 - Uitgeverij Ger Guijs brengt een tweede druk uit van Basischool bedankt!. Het afscheidsboek voor schoolverlaters is nu ook verkrijgbaar in de boekwinkel en heeft daarom een (kleine) eigen pagina op deze site.

November 2007 - Het schilderij dat Jos Huikeshoven van mij heeft gemaakt voor het Letterkundig Museum, is af.

Februari 2007 - Marokko am See, de Duitse vertaling van Marokko aan de plas, is bekroond met de Lesepeter, de maandelijkse onderscheiding van de werkgroep Jeugliteratuur en media van de GEW, de Duiste vakbond voor onderwijs en wetenschap. Marokko am See is vorig jaar uitgebracht door uitgeverij Beltz. In november was het al opgenomen in de lijst met de zeven beste boeken voor jonge lezers van Focus, een programma van Deutschlandradio.

December 2006 - Foead en de vliegende badmat heeft de Jenny Smelik-IBBY-prijs 2006 gewonnen. Het is een tweejaarlijkse prijs (tot 1990 de Jenny Smelik-Kiggenprijs), ingesteld ter aanmoediging van kinder- en jeugdboekenauteurs of illustratoren, die een bijdrage leveren aan de totstandkoming van een beter begrip voor mensen uit ´minderheidsgroepen´. De prijs wordt uitgereikt door de Nederlandse afdeling van de IBBY (International Board on Books for Young People). De jury prees de schrijfster om haar humor en de wijze waarop zij op een ongedwongen wijze multiculturele aspecten verwerkt in een verhaal voor kinderen.

Oktober 2006 - Bij de eerste week van juli in de agenda 2007 van de Standaard Boekhandel staan een paar alinea's waarin ik vertel waarom ik schrijf.

September 2006 - De maand waarin de griffels en zoenen worden uitgereikt. NRC Handelsblad (29 september 2006) begrijpt iets niet: "De grootste lading is te vinden in een boek van krap 120 pagina's. Met Koningsdochter, zeemanslief heeft Karlijn Stoffels een prachtig sprookje gewonnen uit de taal en uit de muziek. Over verdriet en troost, over dood en vooral over liefde. Over liefde die zich niet laat dwingen, over onbaatzuchtige liefde, over gemiste liefde, over de liefde die in blikken besloten ligt - al is het in de spiegel. Het is onbegrijpelijk dat de Griffel-jury die boek volledig heeft genegeerd. Lees het en de Kinderboekenweek is in een klap verlost van alle wezenloosheid." De krant heeft Koningsdochter, zeemanslief dan ook een gouden plek gegeven in haar eigen griffelkeuze.

Zomer 2006 - Een boek vol beesten (zie juli 2005) is nu ook uitgebracht als luisterboek, liever gezegd Luistervink. De verhalen worden voorgelezen door Victor Löw, en op de cd staat ook nog Beestenlied van VOF de Kunst.

April 2006 - Nergens bang voor is het zomerboek van Querido voor 2006. Dertien (een van mij) spannende verhalen die je maar beter niet alleen in het donker kunt lezen. Zeker niet als je bang bent uitgevallen.

Februari 2006 - Koningsdochter, zeemanslief is genomineerd voor de jeugdliteratuurprijs van de Gouden Uil, de bekendste Vlaamse literaire onderscheiding. (Maart - niet gewonnen, wel leuke uitzending op Canvas)

December 2005 - Koningsdochter, zeemanslief heet mijn nieuwe boek. Het is net uit. Als je hier klikt, kun je er veel meer over lezen.

Oktober 2005. Een hele eer: ik heb deze maand een column mogen schrijven voor Leesfeest. Ook ben ik voor de boekenweek met mijn vriendin Nel op scholen langsgeweest, daar hebben we met poppen stukjes uit Foead en de vliegende badmat gespeeld. Ik geloof dat de meeste kinderen het leuk vonden, ik in elk geval wel!

September 2005. De Martinus Nijhoffprijs is een onderscheiding voor vertalers. Meestal wordt de prijs toegekend voor vertalingen van boeken voor volwassenen. Dit jaar is de prijs toegekend aan twee mensen, aan Annelies Jorna en aan Rolf Erdorf. Rolf krijgt hem voor zijn vertalingen van Nederlandse jeugdliteratuur in het Duits, en dat is dus bijzonder. Voor mij ook, want hij is de vertaler van Stiefland en Khalid. Een heel verhaal vind je in de Volkskrant van vrijdag 9 september.

Juli 2005 - Het vakantieboek van Querido heet dit jaar Een boek vol beesten. Daarin: een geheim konijn, een weggelopen poes, drie teckels in een hondenhotel, een gans die kan praten, een wilde hond en nog veel meer. In ÚÚn verhaal zitten zelfs meer dan honderd dieren verstopt. Het zijn heel verschillende verhalen: lang en kort, oud en nieuw, spannend en grappig. En het zijn verhalen van hele verschillende schrijvers: Judith Eiselin, Hans Hagen, Martha Heesen, Marjolijn Hof, Rindert Kromhout, Guus Kuijer, Benny Lindelauf, Pauline Michgelsen, Annie M.G. Schmidt, Karlijn Stoffels, Toon Tellegen, Kaat Vrancken en Daan Remmerts de Vries. Als je wilt weten welk verhaal van mij is, moet je maar eens in de boekwinkel gaan kijken.

Juli 2005 - 19 oktober (dus niet 6 oktober!) wordt in het Letterkundig Museum in Den Haag de tentoonstelling ┤Hollandse Nieuwe┤ geopend, een selectie van 14 (uit 200) literaire debutanten van de laatste tien jaar. Een van de veertien ben ik, een hele eer. De bedoeling van de tentoonstelling: de auteur zal door middel van foto┤s, voorwerpen, enzovoorts een kijkje bieden in zijn of haar hoofd. Ik heb nog geen idee hoe ik dat ga doen...

Juni 2004 - Mosje en Reizele is als Lijster verschenen.

Mei 2004 - Ook dit jaar een mooi vakantieboek van Querido: Vakantie op wadsoog. Verhalen van zestien bekende Nederlandse en Vlaamse jeugdboekenschrijvers over kinderen in Hotel De Woelige Baren. Twee daarvan zijn van mij. Ze gaan over Lieneke, die gepest wordt op school, en gepest wordt in het hotel. Maar dan begint op het strand zo maar een schelp tegen haar te praten...

Juli 2003 - Khalid (de Duitse uitgave ervan) heeft in Die Zeit een prachtige recensie gekregen. Een paar zinnen eruit:

So läuft es mit der Liebesgeschichte Khalid, in der Karlijn Stoffels die Bewegung zweier 13-Jähriger auf einander zu beschreibt. Evelien und Khalid reden nicht gro▀ über ihre Gefühle, küssen sich kein einziges Mal. Und doch ist ihre zarte Annäherung intensiver als das meiste, was in den letzten Jahren über Lust und Frust zwischen Teenagern zu lesen war.
(...)
Karlijn Stoffels, die für ihren Roman Mojsche und Rejsele 2002 für den Jugendliteraturpreis nominiert war, verzichtet auf ein Happy End: Jacky kehrt zu ihren Eltern zurück, und vermutlich wird alles weitergehen wie bisher. Da bleibt das Buch radikaler als Stoffels' zeitgleich bei Belz & Gelberg erschienener Roman Rattenfänger, eine atmosphärisch ebenfalls sehr genaue Erzählung über ein emotional blockiertes Mädchen, das langsam lernt, sich gegen die Übergriffe ihres Nachbarn zu wehren.
Aus Angst vor der Polizei zerstört Khalid am Ende das geheime Haus. Für die Liebe zwischen den beiden ist kein Raum. Aber auch dann hat Evelien bei Khalid etwas gefunden, was ihr keiner nehmen kann: ein Stückchen von sich selbst.

Mei 2003 - Zomer in je kop is het vakantieboek van Querido met verhalen van een heel aantal Nederlandse en Vlaamse jeudboekenschrijvers. Mijn bijdrage heet Paramaribo.

Mei 2003 - Ook Rattenvanger en Khalid zijn nu in het Duits verschenen. Het eerste is vertaald door Mirjam Pressler en heet nu Rattenfänger. Het tweede is vertaald door Rolf Erdorf en heet in het Duits niet anders dan in het Nederlands. Beide boeken bij Beltz & Gelberg.

November 2002 - Bij uitgeverij Lannoo is Heel lang geleden verschenen, een bundel met de lievelingssprookjes van bekende Vlaamse en Nederlandse schrijvers. Mijn bijdrage is Wis en Ramin, een oeroud Perzisch verhaal dat later in het Westen uitgangspunt en inspiratiebron werd voor de ridderroman. Sabien Clement heeft prachtige tekeningen gemaakt voor dit boek.

Augustus 2002 - Van Mosje en Reizele is de vierde druk verschenen, met een nieuwe omslag.

Juni 2002 - Bij toneeluitgeverij Vink is een boekje verschenen met de tekst van De ontvoerde prinses, toneelstuk voor kinderen van 10 tot 14 jaar. Het boekje is bestemd voor scholen en verenigingen die het stuk willen opvoeren.

Mei 2002 - Mosje en Reizele is nu ook in het Japans verschenen als Moishe to Raizele. De vertaling, uit het Duits, is verzorgd door Atsuko Okawa-Leidner.

Februari 2002 - Ramadan in Amsterdam, mijn bijdrage aan de liedwedstrijd voor het Amsterdams Kleinkunst Festival, is een van de twaalf teksten die door de jury zijn uitgekozen. De geselecteerde liederen worden op muziek gezet en op 29 april ten uitvoer gebracht in het Nieuwe de la Mar theater. Zie ook de recensie in het Parool van de voordrachtavond 12 februari.

Februari 2002 - Stiefland heet ook in het Duits Stiefland. Vertaald door Rolf Erdorf, verschenen bij Beltz&Gelberg in de reeks Gulliver Taschenbuch.

November 2001 - Rottefængeren is de Deense titel geworden van Rattenvanger, vertaald door Jette Skovbjerg, uitgebracht door Høst & Søn.

Mei 2001 - In Afrika van Hanneke van der Hoeven uitgebracht. Hanneke is degene die de Christoffel-animaties op deze site heeft gemaakt. Ze is behalve tekenaar ook schrijver, en heeft die talenten gecombineerd in de 'beeldroman' In Afrika, met prachtige impressies van het leven in Ghana, Mali en andere Afrikaanse landen. Zoals Hanneke heeft meegeholpen aan de site, heb ik meegeholpen met haar boek. In Afrika is uitgegeven bij In de Knipscheer.

April 2001 - Rattenvanger onderscheiden met Zilveren Zoen 2001
Rattenvanger, verschenen najaar 2000, was met vier andere boeken genomineerd voor de Gouden Zoen, de prijs van het CPNB voor het beste boek voor jongeren vanaf twaalf jaar. De Gouden Zoen ging naar Wild vlees van Marita de Sterck, terwijl De wildernis van David Almond de andere Zilveren Zoen ontving. In 1997 werd de eerste Gouden Zoen toegekend aan Mosje en Reizele.

April 2001 - Schrijver van de maand bij de Gouden Muis
In april was ik schrijver van de maand bij de Gouden Muis, een internetsite voor contact tussen schrijvers lezers van jeugdboeken. Veel kinderen kwamen chatten, en dat was heel leuk.

Maart 2001 - Rattenvanger genomineerd voor de Gouden Uil 2001
Rattenvanger was genomineerd voor de Gouden Uil voor kinderboeken. De Gouden Uil is de grote Vlaamse boekenprijs, de uitreiking werd live uitgezonden op Canvas (BRT2).

Januari 2001 - Toneelopvoering Mosje en Reizele